pondělí 28. ledna 2013

DNA Tianyuanského člověka a DNA Indonésie

Byla anlayzována DNA Tianyuanského člověka (stáří 40 000 let). Mitochondriální DNA patří do haplogrupy B, jak jsem správně předpokládal. Haplogrupa B se tedy rychle rozšířila i na sever Číny, možná zde byla jako vůbec první ještě před příchodem lidí s haplogrupou M, kteří snad přišli do Číny ze západu.

Masivní analýza DNA Indonésie odhalila zajímavé informace. První migrační vlna do Indonésie osídlila souostroví haplogrupami M17a, M73, M47, N21, N22, R21, R22 a R23 před 50 tisíci lety. Tato migrační vlna osídlila také Novou Guineu a Austrálii (haplogroupy S, P, Q, ...).

Druhá migrační vlna přišla z Asie v mladším paleolitu a přinesla haplogrupy B4a, B4b, B4c, B4c1b3, B5a, B5b, B5b1, D a E. Stáří těchto podskupin haplogrupy B se pohybuje mezi 30 a 25 tisíci lety, podskupiny D mají podobné stáří a haplogrupa E je stará přibližně 27 tiscí let. Zhruba v této době tady došlo k této druhé  migraci.

Je vidět, že haplogrupa B, byla v té době velmi rozšířena po celé východní a jihovýchodní Asii. Její původ lze hledat tedy v Číně (odtud pochází právě zmíněná 40 tisíc let stará haplogrupa B z Tainyuanského člověka) a zřejmě v této době se dostala také na Nikobary.

Třetí migrační vlna je invaze Austronésanů před 4 tiscíci lety a přinesla haplogrupy M7b3, E1a1a, M7c3c a Y2 (stáří 5 tisíc let).

Poslední, čtvrtou migrací je přísun čínských obchodníků z východu a arabských a indických ze západu. Je poznat hlavně na mužské části polulace a nejvíce na ostrově Bali, který zasáhla silná migrační vlna z Indie.

Žádné komentáře:

Okomentovat